Inbouwkast Op Maat Kosten: Prijsgids 2024

Het bepalen van de kosten voor een inbouwkast op maat is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het ontwerp, het materiaal, de installatiekosten en eventuele extra opties. In dit artikel bieden we een prijsgids voor 2024 om u een idee te geven van de prijsberekening voor een maatkast op maat.

inbouwkast op maat kosten

Belangrijkste punten

 • De kosten van een inbouwkast op maat zijn afhankelijk van het ontwerp, het materiaal, de installatiekosten en eventuele extra opties.
 • Factoren zoals de grootte, het materiaal en de indeling van de kast beïnvloeden de prijs.
 • De keuze voor goedkopere materialen of eenvoudigere ontwerpen kan kosten besparen.
 • Vergelijk verschillende offertes om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor uw maatkast op maat.
 • Houd rekening met uw budget en specifieke wensen bij het bepalen van de kosten voor uw inbouwkast op maat.

Factoren die de prijs van een maatkast beïnvloeden

De prijs van een maatkast wordt bepaald door verschillende factoren die invloed hebben op de totale kosten. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van de prijs van uw maatkast. Hieronder worden enkele belangrijke factoren vermeld:

Grootte en vorm van de kast

De grootte en vorm van de maatkast hebben een directe invloed op de prijs. Grotere kasten vereisen meer materiaal en arbeidsuren, wat resulteert in hogere kosten. Daarnaast kunnen complexe vormen en afmetingen ook de prijs verhogen, aangezien er meer precisie en vakmanschap vereist is.Gekozen materiaal

Het gekozen materiaal is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs van een maatkast. Materialen variëren in prijs, afhankelijk van de kwaliteit, duurzaamheid en afwerking. Luxere materialen zoals massief hout kunnen duurder zijn dan bijvoorbeeld melamine. Het is belangrijk om uw materiaalkeuze zorgvuldig af te wegen tegen uw budget en gewenste uitstraling.

Indeling en extra’s

De indeling van de maatkast en eventuele extra’s zoals deuren en accessoires kunnen de prijs beïnvloeden. Meer vakken, lades en functionaliteiten kunnen de prijs verhogen vanwege extra materiaal en arbeidsuren die nodig zijn voor de installatie. Het is essentieel om een goed doordachte indeling te kiezen die aan uw behoeften voldoet en binnen uw budget past.

Werkuren van de vakman

De werkuren van de vakman zijn een belangrijke component van de totale kosten van een maatkast. De tijd die nodig is om de kast te ontwerpen, bouwen en installeren, wordt meestal per uur in rekening gebracht. De complexiteit van het ontwerp en de installatie kan de totale arbeidsuren beïnvloeden, wat zich vertaalt in hogere kosten.

Transportkosten

Transportkosten zijn ook een onderdeel van de prijsberekening van een maatkast. Afhankelijk van de afstand en het transportmiddel dat wordt gebruikt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor het leveren van de maatkast op uw locatie. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen bij het bepalen van het totale budget.

Door rekening te houden met deze factoren kunt u een nauwkeurige prijsbepaling voor uw maatkast maken. Hieronder vindt u een tabel met een overzicht van de factoren die de prijs van een maatkast beïnvloeden:

Factoren die de prijs van een maatkast beïnvloeden:
Grootte en vorm van de kast
Gekozen materiaal
Indeling en extra’s
Werkuren van de vakman
Transportkosten

Let op: Deze tabel is een samenvatting van de factoren die de prijs van een maatkast beïnvloeden. Alle genoemde factoren moeten in overweging worden genomen bij het bepalen van de prijs van uw maatkast.

Kosten van materialen

Het materiaal dat wordt gebruikt voor een maatkast kan variëren in prijs. Fineerhout is bijvoorbeeld goedkoper dan massief eikenhout. Daarnaast zijn er ook verschillende opties zoals melamine, dat een budgetvriendelijk alternatief is. De prijs van het materiaal kan van invloed zijn op de totale kosten van de maatkast.

Voorbeeld van materiaalkosten:

Materiaal Prijs per vierkante meter
Fineerhout €50
Massief eikenhout €100
Melamine €30

De materiaalkeuze voor uw maatkast kan grote invloed hebben op de kosten. Fineerhout is een voordelige optie die de uitstraling van echt hout kan bieden tegen een lagere prijs. Massief eikenhout daarentegen is duurder, maar heeft een luxe en duurzame uitstraling. Melamine is een betaalbaar alternatief dat gebruikt kan worden voor budgetvriendelijke maatkasten.

De keuze van het materiaal hangt af van uw budget en de gewenste uitstraling van de kast. Het is belangrijk om rekening te houden met zowel de prijs als de kwaliteit van het materiaal bij het maken van uw keuze. Daarnaast kunnen er ook andere factoren zoals duurzaamheid en onderhoudsvereisten een rol spelen bij de materiaalkeuze voor uw maatkast.

Ontwerp en indeling

Het ontwerp en de indeling van een maatkast zijn essentiële factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. Een complex ontwerp met meerdere vakken, lades en accessoires kan bijvoorbeeld duurder zijn dan een eenvoudig ontwerp met minder onderdelen. Bovendien hebben keuzes zoals open of gesloten kasten en het type deuren ook invloed op de prijsbepaling. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig na te denken over het ontwerp en de indeling van uw maatkast.

Wanneer u een maatkast laat ontwerpen, heeft u de vrijheid om het volledig aan te passen aan uw behoeften en voorkeuren. U kunt kiezen voor specifieke afmetingen, verschillende compartimenten en opslagoplossingen op maat. Daarnaast kunt u ook de esthetische aspecten van het ontwerp personaliseren, zoals de keuze van materialen, kleuren en afwerkingen.

Een goed doordacht ontwerp en een slimme indeling kunnen niet alleen zorgen voor een functionele en praktische kast, maar ook de gebruikservaring verbeteren. Of u nu kiest voor een kledingkast, boekenkast of een opbergoplossing voor uw keuken, het juiste ontwerp en de juiste indeling kunnen ervoor zorgen dat uw maatkast aan al uw wensen voldoet.

Om een duidelijk beeld te krijgen van het gewenste ontwerp en de indeling, is het raadzaam om nauw samen te werken met een ervaren vakman of interieurontwerper. Zij kunnen u helpen bij het vertalen van uw ideeën naar een concreet ontwerp en u adviseren over de beste indelingsopties op basis van uw ruimte en behoeften.

ontwerp maatkast

Ontwerptips voor een maatkast:

 • Denk na over uw opbergbehoeften en de items die u in de kast wilt opbergen. Dit zal helpen bij het bepalen van de juiste indeling en compartimenten.
 • Maak gebruik van slimme opbergoplossingen, zoals uittrekbare lades, draaiplateaus en uitschuifbare kledingroedes, om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.
 • Overweeg de hoogte van uw maatkast. Een hogere kast kan meer opbergruimte bieden, maar vergeet niet dat het ook de toegankelijkheid van de bovenste compartimenten kan beïnvloeden.
 • Kies materialen en afwerkingen die passen bij uw interieurstijl en persoonlijke smaak. Hout, glas en metaal zijn populaire keuzes voor maatkasten vanwege hun duurzaamheid en esthetische waarde.

Het ontwerp en de indeling van uw maatkast spelen een cruciale rol bij het creëren van een functionele en esthetisch aantrekkelijke opbergoplossing. Door aandacht te besteden aan deze aspecten kunt u een maatkast creëren die perfect past bij uw behoeften, stijl en budget.

Ontwerp en Indeling Prijs op Basis van Ontwerp
Complex ontwerp met veel vakken, lades en accessoires Hoog
Eenvoudig ontwerp met minder onderdelen Lager
Keuze voor open of gesloten kasten Kan de prijs beïnvloeden
Type deuren (bijvoorbeeld schuifdeuren, draaideuren) Kan de prijs beïnvloeden

Installatiekosten

De installatiekosten van een maatkast kunnen aanzienlijk bijdragen aan de totale kosten. Het omvat de arbeidsuren die nodig zijn om de kast te installeren, inclusief het monteren van alle onderdelen. Het is belangrijk om te beseffen dat installatiekosten variëren afhankelijk van de specifieke vereisten van de op maat gemaakte kast.

Bij het bepalen van de installatiekosten moet ook rekening worden gehouden met de locatie en bereikbaarheid van de ruimte waarin de kast moet worden geïnstalleerd. Als de ruimte moeilijk toegankelijk is, kan dit extra tijd en moeite van de vakman vereisen, wat de installatiekosten kan verhogen.

Voor een duidelijker beeld van de installatiekosten is het raadzaam om offertes van verschillende vakmensen te vergelijken. Op deze manier kunt u niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook de ervaring en kwaliteit van de vakmensen beoordelen.

Professionele installatie biedt de nodige expertise en zorgt ervoor dat uw op maat gemaakte kast nauwkeurig wordt geïnstalleerd, wat resulteert in een duurzame en functionele oplossing voor uw ruimte.

Laat hieronder een overzichtelijke tabel zien van de mogelijke installatiekosten voor een maatkast, inclusief arbeidsuren en vakmannen:

Vakman Installatiekosten (in euro’s) Arbeidsuren
Peter’s Kastenbouw 800 8
De Meubelmakerij 950 10
OpMaat Interieurs 700 7

Let op: de bovenstaande tabel dient ter illustratie en de werkelijke installatiekosten kunnen variëren. Voor een nauwkeurige prijsopgave is het verstandig om rechtstreeks contact op te nemen met de vakmensen en uw specifieke wensen en behoeften te bespreken.

Extra opties en accessoires

Het personaliseren van een maatkast met extra opties en accessoires is een geweldige manier om de functionaliteit en esthetiek van de kast te verbeteren. Door deze aanpassingen toe te voegen, kunt u de maatkast echt op maat maken en aan uw specifieke behoeften voldoen. Houd er echter rekening mee dat het toevoegen van extra opties en accessoires de kosten van de maatkast kan verhogen.

Enkele veelvoorkomende extra opties en accessoires voor maatkasten zijn:

 • Verlichting: Het toevoegen van verlichting aan een maatkast kan de functionaliteit verbeteren en ervoor zorgen dat de inhoud van de kast goed zichtbaar is. Denk aan LED-strips of inbouwspots.
 • Speciale handgrepen: Kies uit een breed scala aan handgrepen en knoppen om de uitstraling van de maatkast aan te passen. Van strak en modern tot klassiek en elegant, er zijn talloze opties om uit te kiezen.
 • Uittrekbare legplanken: Maak het gemakkelijk om bij de inhoud van de maatkast te komen door gebruik te maken van uittrekbare legplanken. Hiermee kunt u moeiteloos bij de achterste delen van de kast zonder te hoeven bukken of iets uit de weg te halen.

Daarnaast zijn er nog veel meer accessoires beschikbaar om de functionaliteit en het gebruiksgemak van uw maatkast te verbeteren. Denk aan kledingroedes, schoenenrekken, lade-inzetstukken en zelfs ingebouwde spiegels.

“Het toevoegen van extra opties en accessoires aan een maatkast kan de kosten verhogen. Denk hierbij aan verlichting, speciale handgrepen of andere functionaliteiten. Elke toevoeging kan invloed hebben op de prijs van de maatkast.”

De prijs van deze extra opties en accessoires varieert afhankelijk van het gekozen merk, materiaal en ontwerp. Het is raadzaam om uw wensen en budget vooraf te bepalen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van de extra opties en accessoires voor uw maatkast.

Transportkosten

Het transport van de maatkast van de fabrikant naar uw locatie kan extra kosten met zich meebrengen. Deze kosten worden meestal aan de klant doorberekend en kunnen variëren afhankelijk van de afstand en het transportmiddel dat wordt gebruikt.

kosten transport maatkast

Als u een maatkast laat maken, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten voor het transport. Deze kosten kunnen een aanzienlijk deel van het totale budget beslaan. Bij het vergelijken van offertes is het daarom verstandig om niet alleen naar de prijs van de maatkast zelf te kijken, maar ook naar de eventuele transportkosten.

De transportkosten worden doorgaans bepaald op basis van de afstand tussen de fabrikant en uw locatie. Hoe groter de afstand, hoe hoger de transportkosten zullen zijn. Daarnaast speelt ook het transportmiddel een rol bij het bepalen van de kosten. Voor korte afstanden kunnen transportbedrijven bijvoorbeeld gebruikmaken van een bestelwagen, terwijl voor langere afstanden mogelijk een vrachtwagen of zelfs een speciaal transportmiddel nodig is.

Om een goede keuze te maken, is het aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende maatkastenleveranciers en deze te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de transportdienst en eventuele extra services die worden aangeboden.

Voorbeeld transportkosten

Hieronder vindt u een voorbeeld van transportkosten voor een maatkast:

Afstand (in kilometers) Transportkosten (in euro’s)
0-50 100
50-100 200
100-200 300
200+ Op aanvraag

Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke transportkosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de leverancier. Het is daarom altijd verstandig om een duidelijke prijsopgave te vragen voordat u een maatkast bestelt.

Prijsvoorbeelden

Hier zijn enkele prijsvoorbeelden om u een idee te geven van de kosten van een maatkast. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op complete kasten met verschillende afmetingen en opties. Het is belangrijk om op te merken dat deze prijzen slechts indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke wensen en behoeften.

Voorbeeld 1: Eenvoudige maatkast

Dimensies: 200cm (hoogte) x 100cm (breedte) x 50cm (diepte)

Materiaal: Melamine

Indeling: 2 legplanken en 1 kledingroede

Extra opties: Geen

Installatiekosten: Inclusief

Transportkosten: €50

Voorbeeld 2: Luxe maatkast

Dimensies: 250cm (hoogte) x 150cm (breedte) x 60cm (diepte)

Materiaal: Massief eikenhout

Indeling: 4 legplanken, 3 lades, 2 kledingroedes

Extra opties: Verlichting, glazen deuren

Installatiekosten: €200

Transportkosten: €100

Voorbeeld 3: Op maat gemaakte inloopkast

Dimensies: 300cm (hoogte) x 400cm (breedte) x 60cm (diepte)

Materiaal: Fineerhout

Indeling: 6 legplanken, 5 lades, 4 kledingroedes, schoenenrek

Extra opties: Spiegelwand, zitbank

Installatiekosten: €500

Transportkosten: Gratis

Kast Dimensies Materiaal Indeling Extra opties Installatiekosten Transportkosten
Voorbeeld 1 200cm x 100cm x 50cm Melamine 2 legplanken, 1 kledingroede Geen Inclusief €50
Voorbeeld 2 250cm x 150cm x 60cm Massief eikenhout 4 legplanken, 3 lades, 2 kledingroedes Verlichting, glazen deuren €200 €100
Voorbeeld 3 300cm x 400cm x 60cm Fineerhout 6 legplanken, 5 lades, 4 kledingroedes, schoenenrek Spiegelwand, zitbank €500 Gratis

Besparen op kosten

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van een maatkast. Door zelf de nodige metingen te doen en het ontwerp zelf te maken, kunt u de kosten van professionele diensten verminderen. Daarnaast kunt u overwegen om te kiezen voor goedkopere materialen of eenvoudigere ontwerpen om de kosten te drukken.

 1. Zelf meten en ontwerpen: Door zelf de afmetingen van de ruimte op te meten en het ontwerp te maken, kunt u besparen op de kosten van een professionele ontwerper. Hierdoor hoeft u geen ontwerpkosten te betalen en kunt u de maatkast zelf naar uw wensen aanpassen.
 2. Goedkopere materialen: Het kiezen van goedkopere materialen kan aanzienlijk besparen op de kosten van een maatkast. Hoewel duurdere materialen mogelijk een luxere uitstraling hebben, zijn er vaak goedkopere alternatieven die dezelfde functionaliteit bieden.
 3. Eenvoudiger ontwerp: Het kiezen voor een eenvoudiger ontwerp met minder onderdelen en accessoires kan de kosten van een maatkast verlagen. Door te focussen op de essentiële aspecten en te minimaliseren in complexiteit, kunnen de arbeidsuren en materialen worden verminderd.

Door deze stappen te volgen, kunt u de kosten van een maatkast beheersen en een betaalbare optie vinden. Het is belangrijk om echter ook rekening te houden met uw specifieke behoeften en kwaliteitseisen bij het maken van uw keuze.

“Door zelf de metingen te doen en het ontwerp te maken, kunt u flink besparen op de kosten van een maatkast. Het kiezen voor goedkopere materialen en een eenvoudiger ontwerp zijn ook effectieve manieren om de kosten te drukken.” – Jan van Dijk, interieurontwerper

Offertes vergelijken

Het is altijd verstandig om meerdere offertes te vergelijken voordat u een maatkast bestelt. Op deze manier kunt u de prijzen en opties van verschillende aanbieders vergelijken om de beste deal te vinden. Zorg ervoor dat u dezelfde specificaties vergelijkt om een eerlijke vergelijking te maken.

Conclusie

De kosten voor een inbouwkast op maat kunnen complex zijn, maar met de juiste informatie en voorbereiding kunt u de beste keuzes maken binnen uw budget. Het is essentieel om rekening te houden met verschillende factoren, zoals het ontwerp, het materiaal, de installatiekosten en eventuele extra opties, om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen.

Vergeet niet om meerdere offertes te vergelijken voordat u een maatkast bestelt. Dit stelt u in staat om de prijzen en opties van verschillende aanbieders te vergelijken en de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor uw maatkast op maat. Zorg ervoor dat u dezelfde specificaties vergelijkt om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

Met de prijsgids voor maatkasten van 2024 en de juiste keuzes kunt u een maatkast laten maken die perfect past bij uw behoeften en binnen uw budget. Neem de tijd om uw opties te verkennen en laat u adviseren door professionals om een weloverwogen beslissing te nemen.