Kast Maken: MDF of Multiplex Kiezen?

Heb je wel eens overwogen om een nieuwe kast zelf te maken? Hier zitten een aantal voordelen aan vast. Je kunt de kast helemaal naar je eigen smaak maken, je bepaalt zelf de afmetingen én de kosten, en het geeft een gevoel van voldoening als je kast na al je harde werk helemaal af is. Maar waar begin je bij het maken van je eigen DIY-kast? En welke materialen zijn het meest geschikt? Dat vertellen we je in deze blog.

Belangrijkste Punten:

 • Zelf een kast maken biedt de mogelijkheid om deze helemaal naar jouw smaak te ontwerpen.
 • Je kunt zelf de afmetingen bepalen en daarmee de kast perfect laten passen in jouw ruimte.
 • Het gebruik van MDF of multiplex is populair bij het bouwen van DIY-kasten.
 • MDF is gemakkelijk te bewerken en geschikt voor binnenkasten.
 • Multiplex is sterker en duurzaam, waardoor het ook geschikt is voor buitenkasten.

DIY-kasten: hoe begin je?

Als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van een kast, is het essentieel om te beginnen met een goed stappenplan. Volg deze stappen om succesvol je eigen doe-het-zelf kast te maken.

Stap 1: Inspiratie opdoen

Begin met het verzamelen van inspiratie voor je kast. Denk na over het type kast dat je wilt maken, de vorm, en de grootte. Maak gebruik van een moodboard om al je ideeën visueel weer te geven. Door het beantwoorden van deze vragen en het verzamelen van inspiratie, leg je een solide basis voor het verdere kastmaakproces.

Stap 2: Een ontwerp maken

Zodra je voldoende inspiratie hebt opgedaan, kun je beginnen aan het maken van een ontwerp. Breng je ideeën in deze fase concreet in kaart op papier of met behulp van een geschikt computerprogramma. Het ontwerp zal als leidraad en blauwdruk dienen voor het daadwerkelijke kastproject.Stap 3: Bepalen van het materiaal

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan met de bouw van je kast, is het noodzakelijk om het juiste materiaal te kiezen. Het materiaal dat je selecteert, bepaalt het karakter en de kwaliteit van je zelfgemaakte kast. Maak daarom altijd een weloverwogen keuze op basis van je ontwerp en de gewenste eigenschappen van het materiaal.

Bij het maken van je eigen kast kun je gebruikmaken van diverse materialen, zoals MDF of multiplex. Beide materialen hebben hun eigen unieke kenmerken die van invloed zijn op het eindresultaat van je kast. Vergelijk de eigenschappen van deze materialen en maak een keuze die het beste past bij jouw specifieke project.

Een stappenplan, inspiratie, en het bepalen van het materiaal zijn de eerste cruciale stappen bij het maken van een doe-het-zelf kast. Zorg dat je deze zorgvuldig doorloopt voordat je begint met het daadwerkelijke bouwproces. Met een solide plan en de juiste materialen kun je een kast maken die volledig aan je eigen wensen voldoet.

“Succesvol een kast zelf maken begint met een goed stappenplan en de juiste materialen.”

Stappenplan voor het maken van een kast
Stap 1: Inspiratie opdoen
Stap 2: Een ontwerp maken
Stap 3: Bepalen van het materiaal

Het beste materiaal voor jouw DIY-kast

Het kiezen van het juiste materiaal is van groot belang bij het maken van een DIY-kast. Elk materiaal heeft zijn eigen look en karakter, en het is essentieel dat dit overeenkomt met de stijl die je voor ogen hebt. Daarnaast hebben verschillende materialen unieke eigenschappen zoals sterkte, slijt- en krasvastheid en vochtbestendigheid. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de bewerkbaarheid van het materiaal, vooral voor thuisklussers. Hoewel massief hout populair is vanwege de mooie uitstraling, is het niet altijd de meest ideale keuze voor een DIY-kast. Gelukkig zijn er alternatieven zoals multiplex en MDF.

Veel mensen associëren kasten met hout, maar voor een zelfbouw-kast zijn er andere plaatmaterialen die geschikter zijn. Multiplex en MDF zijn bekende voorbeelden. Deze materialen bieden diverse voordelen en zijn uitstekend geschikt voor het maken van een kast op maat.

Multiplex en MDF zijn plaatmaterialen die ideaal zijn voor het maken van kasten. Beide materialen hebben unieke eigenschappen en zijn populair onder thuisklussers.

Eigenschappen van Multiplex

Multiplex is een materiaal gemaakt van verschillende lagen houtfineer. Het kan van verschillende soorten hout gemaakt zijn en heeft een veelzijdig karakter. Het is relatief licht van gewicht en sterker dan MDF-platen. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen.

Eigenschappen van MDF

MDF, oftewel Medium-Density Fibreboard, is gemaakt van fijngemaakte houtvezels gemengd met lijm. Het wordt in plaatvorm gegoten en is makkelijk te bewerken met gereedschap zoals een zaag of frees. Standaard MDF is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. MDF is gemakkelijk te schilderen, slijtvast en verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen.

Eigenschappen Multiplex MDF
Sterkte Sterker dan MDF
Gewicht Relatief licht
Bewerkbaarheid Gemakkelijk te bewerken
Geschikt voor binnenkasten Ja Ja
Geschikt voor buitenkasten Ja Nee

De keuze tussen multiplex en MDF hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Beide materialen hebben hun eigen voordelen en toepassingsmogelijkheden. Als je een sterke, veelzijdige kast wilt maken, is multiplex een goede keuze. Als je op zoek bent naar gemakkelijke bewerkbaarheid en geschiktheid voor binnenkasten, is MDF een uitstekende optie.

De verschillen tussen multiplex en MDF

Multiplex en MDF-platen zijn allebei veelgebruikte materialen bij het maken van zelfgebouwde meubels. Ze hebben elk hun eigen eigenschappen die ze geschikt maken voor dit doel. Hier volgen enkele belangrijke kenmerken van beide materialen:

Multiplex

 • Gemaakt van verschillende lagen houtfineer
 • Kan van allerlei soorten hout gemaakt zijn
 • Veelzijdig in gebruik
 • Relatief licht van gewicht
 • Sterker dan MDF-platen
 • Verkrijgbaar in verschillende diktes

MDF

 • Gemaakt van fijngemaakte houtvezels vermengd met lijm
 • Gegoten in plaatvorm
 • Makkelijk te bewerken (zagen, frezen)
 • Standaard MDF alleen geschikt voor binnenshuis
 • Makkelijk te schilderen
 • Slijtvast
 • Verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen

Beide materialen hebben dus hun eigen unieke eigenschappen die van invloed kunnen zijn op jouw keuze bij het maken van je eigen kast. Het is belangrijk om deze kenmerken in overweging te nemen en te bepalen welk materiaal het beste past bij jouw specifieke project en de beoogde toepassing.

Een kast van MDF?

MDF is om verschillende redenen een materiaal dat een prima keuze is voor het zelf maken van je eigen kast. Het materiaal heeft immers een aantal hele mooie voordelen en is geschikt voor veel toepassingen. Voordelen van MDF zijn onder andere dat het zeer goed te bewerken is, slijtvast, splintert niet en eenvoudig te schilderen. Nadelen zijn dat MDF-platen kunnen doorzakken bij langdurige zware belasting en dat MDF niet goed bestand is tegen vocht. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwerpen van je kast.

Voordelen van MDF Nadelen van MDF
 • Zeer goed te bewerken
 • Slijtvast
 • Splintert niet
 • Eenvoudig te schilderen
 • Kan doorzakken bij langdurige zware belasting
 • Niet goed bestand tegen vocht

kast van MDF

Een kast van multiplex?

Multiplex is een uitstekend materiaal voor het zelf maken van een kast. Het biedt verschillende voordelen die het geschikt maken voor zowel binnen- als buitenkasten. Multiplex is sterk, duurzaam en veelzijdig in gebruik.

Enkele voordelen van multiplex zijn:

 • Het is sterk en kan zware belasting dragen.
 • Het is relatief licht van gewicht, waardoor het makkelijk te hanteren is tijdens het bouwproces.
 • Het kan gemaakt worden van verschillende soorten hout, wat mogelijkheid biedt voor diverse uitstralingen en decoratieve mogelijkheden.
 • Het is geschikt voor buitenmeubels, waardoor het een goede keuze is als je een kast wilt maken voor je tuin, terras of balkon.

Met multiplex kun je een sterke en betrouwbare kast maken die perfect past bij jouw behoeften en stijl. Of je nu een kast wilt maken voor binnen- of buitengebruik, multiplex biedt de vereiste stevigheid en duurzaamheid.

Multiplex is een materiaal dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Met de juiste afwerking en behandeling kan het een prachtige toevoeging zijn aan jouw interieur of buitenruimte. Dus als je op zoek bent naar een materiaal dat veelzijdig, sterk en duurzaam is voor het zelf maken van een kast, overweeg dan zeker multiplex als een uitstekende optie.

Voor welke kasten is MDF geschikt?

MDF is een geschikt materiaal voor verschillende soorten kasten, zoals boekenkasten, nachtkastjes en wandmeubels. Het is gemakkelijk te bewerken en kan naar wens worden afgewerkt met verf, lak of andere afwerkingen. Het is belangrijk om te weten dat MDF niet geschikt is voor buiten of vochtige ruimtes, tenzij je speciaal vochtwerend MDF gebruikt.

kasten van MDF

Voordelen van MDF Nadelen van MDF
Makkelijk te bewerken Kan doorzakken bij langdurige zware belasting
Slijtvast Niet goed bestand tegen vocht
Splintert niet
Eenvoudig te schilderen

Voor welke kasten is multiplex geschikt?

Multiplex is een veelzijdig materiaal dat geschikt is voor verschillende soorten kasten. Het is sterk en duurzaam, waardoor het ideaal is voor kasten waar zware spullen in komen te staan. Het kan ook gebruikt worden voor buitenmeubels, zoals een tuinkast of buitenkeuken. Let er wel op dat multiplex behandeld moet worden om het geschikt te maken voor vochtige omstandigheden.

Waarom is multiplex een geschikte keuze voor verschillende soorten kasten? Ten eerste is multiplex sterk en duurzaam, waardoor het bestand is tegen het gewicht van zware voorwerpen. Dit maakt het ideaal voor het bouwen van boekenkasten, kledingkasten en opbergkasten waarin je veel spullen wilt opbergen.

Bovendien is multiplex geschikt voor buitenmeubels, zoals tuinkasten of buitenkeukens. Het materiaal kan behandeld worden om het bestand te maken tegen vochtige omstandigheden, waardoor het zeer geschikt is voor buitentoepassingen.

De veelzijdigheid van multiplex biedt de mogelijkheid om kasten in verschillende stijlen en formaten te bouwen. Of je nu een moderne kast met strakke lijnen wilt creëren of een klassieke kast met houten details, multiplex kan aan verschillende ontwerpen aangepast worden.

Door de eigenschappen van multiplex kan het materiaal gemakkelijk bewerkt worden. Het kan gezaagd, geschuurd en geboord worden om de gewenste vorm en afmetingen te krijgen. Hierdoor kun je kasten op maat maken die perfect passen bij jouw ruimte en behoeften.

Daarnaast biedt multiplex ook de mogelijkheid om creatieve ontwerpen te realiseren. Het kan gebogen worden en verschillende lagen multiplex kunnen gecombineerd worden om unieke vormen en structuren te creëren.

Kortom, multiplex is een uitstekende keuze voor verschillende soorten kasten. Of je nu een kast wilt bouwen voor binnen of buiten, multiplex biedt de sterkte, duurzaamheid en veelzijdigheid die nodig zijn voor een kwalitatieve kast op maat.

Conclusie

Het maken van een kast van MDF of multiplex biedt diverse voordelen, zoals de mogelijkheid om de kast zelf naar jouw wensen te ontwerpen en de flexibiliteit in afmetingen en vormen. MDF is gemakkelijk te bewerken en is geschikt voor binnenkasten, terwijl multiplex sterker is en ook geschikt is voor buitenkasten. Beide materialen hebben unieke eigenschappen en zijn geschikt voor verschillende soorten kasten.

Het is belangrijk om rekening te houden met de toepassing en de omgevingsfactoren bij het kiezen van het materiaal voor jouw DIY-kast. Of je nu kiest voor MDF of multiplex, met de juiste planning en gereedschap kun je een prachtige kast op maat maken die perfect past bij jouw interieur.